Witaj, Gość
Idź na dółS: 12
TEMAT: Caecylia-polskie znaki - jak to zrobić?
2 Lata, 4 Miesiące temu #2631
Caecylia-polskie znaki - jak to zrobić? _GEN_PRINT
Witam,
Mam problem, zrobilem wizytowke - użyty font to byl krój Caecylia (widok w załączniku) i okazuje się źe teraz muszę dorobić polskie znaki (!)

Pracuje na macintoshu, mam program fontlab - może za pomocą niego można jakoś łatwo i szybko dorobić polskie ogonki w tym foncie?

Proszę o poradę jak to zrobić i jakie kodowania wprowadzać - bo jestem w tym zielony.
Może macie jakieś tutoriale, opisy, lub coś możecie doradzić na podstawie własnego doświadczenia?
Pamiętaj, że nawet ukryte emotikony działają
jul_pe

2 Lata, 4 Miesiące temu #2632
O:Caecylia-polskie znaki - jak to zrobić? _GEN_PRINT
załączam podglad w suitcase rodziny Caecylia
jul_pe

2 Lata, 4 Miesiące temu #2633
witam, widzę że temat trudny, próbuje fontlaba, ale może ktoś ma instrukcję obsługi po polsku, znalazlem tylko jakieś fragmenty instrukcji obsługi po angielsku i po czesku z których ciężko coś wydedukować (?)
jul_pe

2 Lata, 4 Miesiące temu #2634
Jest to problem z rodzaju: "Mam projekt domu i program AutoCAD w najnowszej wersji, muszę dorobić mały balkonik. Nie mam instrukcji do programu, a na budowaniu domów znam się tak sobie. Pomóżcie!". Jeśli to ma być jednorazowa akcja, to najlepiej zlecić to zadanie fachowcom, czyli na przykład: www.kentype.pl. Jeśli to początek pasji i chęć zgłębienia tematu, to proponuję zacząć od prostszego programu. FontLab to profesjonalne i skomplikowane narzędzie, na wróble armata niepotrzebna, początkujących przytłacza mnogością opcji. Do dorabiania polskich diakrytyków i prostych zadań fontowych wystarczy TypeTool. Oczywiście należy zacząć od przeczytania instrukcji. Potem lektura książki "Fontographer. Type by Design", wprawdzie formalnie o innym programie, ale zasady przedstawia uniwersalnie, no i łatwo dostępna w sieci. Potem "Designing Type" (Karen Cheng).
Ostatnia edycja: 2008/04/24 08:54 przez Robert Chwałowski.
Nzal.
Robert Chwałowski

2 Lata, 4 Miesiące temu #2644
jul_pe napisał:
Witam,
Mam problem, zrobilem wizytowke - użyty font to byl krój Caecylia (widok w załączniku) i okazuje się źe teraz muszę dorobić polskie znaki (!)

www.linotype.com/1313/pmncaecilia-family.html
Są tam wersje posiadające polskie znaki diakrytyczne.

Jeżeli mogę coś radzić na przyszłość, to proponowałbym używać w projektach z polskim tekstem jedynie fontów posiadających polskie znaki. Chyba, że klient od początku zgadza się na doliczenie do rachunku kosztów związanych z zakupem wersji CE lub polonizacją fontów, czy też zakup takiej wersji lub polonizacja kroju nie stanowi problemu dla projektanta.

jul_pe napisał:
witam, widzę że temat trudny, próbuje fontlaba, ale może ktoś ma instrukcję obsługi po polsku, znalazlem tylko jakieś fragmenty instrukcji obsługi po angielsku i po czesku z których ciężko coś wydedukować (?)

Na stronie producenta programu:
1) manual w PDF (w wersjach dla Mac i PC, j. angielski) - ponad 900 stron;
2) tutoriale w Flash-u;
3) prezentacje w PowerPoint.
www.fontlab.com
Ostatnia edycja: 2008/04/23 21:01 przez Piotr Sierżęga.
Nzal.
Piotr Sierżęga

2 Lata, 4 Miesiące temu #2646
Jeszcze dorzucę prezentacje Adama Twardocha na temat projektowania diakrytyków Pickled herring and strawberry ice-cream oraz That annoying noise around letters:
http://www.twardoch.com/download/
Ostatnia edycja: 2008/04/24 08:53 przez Robert Chwałowski.
Nzal.
Robert Chwałowski

GóraS: 12