Witaj, Gość
Idź na dółS: 123
TEMAT: Jaki krój pisma do książki?
2 Lata, 9 Miesiące temu #2199
Jaki krój pisma do książki? _GEN_PRINT
Zastanawiam się, jakim krojem można złożyć klasyczną książkę? Neue Helvetica i Georgia odpadają. W zasadzie wszystko mi jedno, czy będzie szeryfowy, czy bez. Cena też nie ma znaczenia, bardziej dostępność. No i raczej bym chciał, żeby to był Open Type, oczywiście z polskimi ogonkami Priorytetem jest czytelność i elegancja

Moglibyście coś zasugerować? Chętnie z linkami do obejrzenia i wypróbowania.

Czarek
Pamiętaj, że nawet ukryte emotikony działają
czarek

2 Lata, 9 Miesiące temu #2200
O:Jaki krój pisma do książki? _GEN_PRINT
I słusznie, że odpadają. Helvetica przestała być modna ze dwadzieścia lat temu, poza tym jest wszechobecna i opatrzona. Georgia to nie jest krój do książek, tylko do Internetu.

Z bardzo klasycznych krojów do wyboru, do koloru: http://www.dtp.art.pl/nietylkotimes.html

Mój konserwatywny faworyt to Mendoza, krój który dobrze się zachowuje w każdych warunkach, jak papier i druk jest słaby, daje radę, przy idealnej reprodukcji rozwija skrzydła.

Z trochę nowocześniejszych, moje ulubione ostatnio: Eureka, krój Petera Bilaka, dostosowany do specyfiki języków, w których wytępuje występuje dużo diakrytyków (ma małą wysokość x). 2+3D jest nim składane. Quadraat, cudowny krój Freda Smijersa, z modną ostatnio hybrydową odmianą pochyłą. Potwornie drogi niestety. Oba pisma występują w wielu odmianach, szeryfowych i bezszeryfowych.
Nzal.
Robert Chwałowski

2 Lata, 9 Miesiące temu #2208
hmm, tylko, Robercie, zy te fonty mają aby polskie znaki? Może nie wiem jak sprawdzić, ale odnoszę wrażenie, że niestety nie mają... Możesz mnie oświecić?
Nzal.
Justi

2 Lata, 9 Miesiące temu #2210
Justi napisała:
hmm, tylko, Robercie, zy te fonty mają aby polskie znaki? Może nie wiem jak sprawdzić, ale odnoszę wrażenie, że niestety nie mają... Możesz mnie oświecić?
Mendoza: nie mają, Eureka CE: mają, Quadraat: nie mają. W kentype.pl dorabiają diakrytyki w miarę dobrze i w miarę tanio.
Nzal.
Robert Chwałowski

2 Lata, 9 Miesiące temu #2211
Robert Chwałowski napisał:
W kentype.pl dorabiają diakrytyki w miarę dobrze i w miarę tanio.

Hm, z tym "dobrze" i "tanio" to bym się nie zgodził, chyba, że mierzymy to inną "w-miarą"

A ja się zastanawiam, czemu - nie widząc większej różnicy między poszczególnymi krojami (jak wnioskuję po fragmencie "Neue Helvetica i Georgia odpadają. W zasadzie wszystko mi jedno, czy będzie szeryfowy, czy bez.") - nie użyć któregoś z krojów dołączanych do InDesigna?

Ja do pozycji "klasycznej" użyłbym Warnocka (niezależnie od tego, co na jego temat twierdzi Adam ), a do "mniej klasycznej" - Chaparrala (j.w.). A Garamond? A Caslon?

Uważam, że szukać można, jak już zna się ograniczenia tego, czym się dysponuje. Po prostu jak się jest świadomym czego się szuka.
Nzal.
lukas834

2 Lata, 9 Miesiące temu #2212
lukas834 napisał:
Robert Chwałowski napisał:
W kentype.pl dorabiają diakrytyki w miarę dobrze i w miarę tanio.
Hm, z tym "dobrze" i "tanio" to bym się nie zgodził, chyba, że mierzymy to inną "w-miarą"

Napisałem w miarę. Podałem drogę na skróty, prawdziwy typograf diakrytyki dorabia sobie sam
Nzal.
Robert Chwałowski

GóraS: 123