Na początku 20 stulecia poszukiwania nowego, świeżego kroju pisma doprowadziły, paradoksalnie, do odrodzenia krojów zaprojektowanych przez C. Garamonda (oraz J. Jennona). W ciągu następnych kilkudziesięciu lat każda licząca się wytwórnia podjęła próbę "redizajnu" krojów Garamonda. Niektóre z nich były całkiem udane, inne mniej.
W kategorii "wierności z orginałem" jednym ze zwycieżców niewątpliwie jest Stempel Garamond, opublikowany w 1924 przez frankfurcki Stempel AG -- zarówno odmiana zwykła jak i kursywa są wzorowane na orginalnych krojach C. Garamonda. Cechą charakterystyczną tej wersji są stosunkowo krótkie wydłużenia dolne liter.
Warto wspomnieć tutaj o roli, jaką w rozwoju kursywy garamondowej odegrał Robert Granjon (1513-1589), który pracował dla Plantina. Opracował on wersję italic niektórych krojów C. Garamonda, a jego kroje znalazły się we wzorniku wydanym przez Egenolff-Berner w 1592 roku.
I właśnie w przypadku jednego z najpopularniejszych "Garamondów" -- kroju Adobe Garamond (zaprojektowanego przez Roberta Slimbacha w 1989 r.), odmiana regularna oparta została na czcionkach z muzeum Plantin-Moretus ("design by C. Garamond"), natomiast kursywa jest interpretacją kroju R. Granjona. Krój Adobe Garamond zawiera bardzo bogatą paletę kapitalików w kilku odmianach.
Krój "1530 Garamond" zaprojektowany przez Rossa Mills'a w 1994 roku wyróżnia się zgodnością z orginałem (zarówno wersja prosta jak i pochyła opierają się na "prawdziwych Garamondach), elegancją i "płynnością". Cecha charekterystyczna -- długie wydłużenia zarówno górne jak i dolne liter.
Wspomniałem juz w poprzednim poście iż wiele z reinterpretacji krojów C. Garamonda wzoruje się na krojach autorstwa J. Jannona, który z C. Garamondem nie miał nic wspólnego, zważywszy że urodził się 19 lat po śmierci mistrza. Errare humanum est.
Poniżej lista najważniejszych "Garamondów" (szczątkowa zaledwie) oraz ich autorów w kolejności chronologicznej:
1. Deberny & Peignot Garamond (1912-1928) -- Georges i Charles Peignot.
2. ATF Garamond (1917) -- M.F. Benton oraz T.M. Cleland.
3. Monotype Garamond (1921) -- F.W. Goudy.
4. Stempel Garamond (1924) -- twórca nieznany (przynajmniej ja nie znalazłem nazwiska).
5. Mergenthaler Linotype Garamond (1925) -- Joseph Hill.
6. Ludlow Garamond (1930) -- R. Hunter Middleton.
7. Mergenthaler Linotype Garamond 3 (1936) M.F. Benton and T.M. Cleland.
8. Simoncini Garamond (1958-1961) -- F. Simoncini oraz W. Bilz.
9. Grafotechna Garamond (1959) -- Stanislav Marso.
10. Berthold Garamond (1972-1975) -- Gunter Gerhard Lange.
11. ITC Garamond (1976-1977) -- Tony Stan.
12. Adobe Garamond (1989) -- Robert Slimbach.
13. "1530 Garamond" (1993-1994) -- Ross Mills.
Istnieją również kroje wzorowane na projekach C. Garamonda (oraz J. Jannona i R. Granjona), które wcale nie odwołują się w swoich nazwach do C. Garamonda. Najważniejsze z nich to:
14. GRANJON (1928-31) -- George W. Jones.
15. GARALDUS (1956) -- Aldo Novarese.
16. SABON (1964) -- Jan Tschichold.
17. GARNET (1992) -- nie znalazłem informacji o autorze
Geniusz C. Garamonda, jednego z "ojców" opartej na antykwie tradycji typograficznej Europy (a zarazem zdecydowanej większości świata), żyje w wielu krojach wzorowanych na jego nieśmiertelnych dokonaniach. Mody, chwilowe trendy, przychodzą a potem giną w mroku zapomnienia, jednak dokonania C. Garamonda (i kilku innych jemu podobnych "rzemieślników") przetrwały próbę czasu i mają się nadzwyczaj dobrze.
Poniżej link do ciekawej (chyba, niestety moja znalomość francuskiego jest zerowa) strony o C. Garamondzie:
www.typographie.org/gutenberg/garamond/index.html